مراحل هشتگانه تبدیل شدن ایران به ابرقدرت
به گزارش مشرق، حجت الاسلام والمسلمین «سید محمدحسین راجی» در بیست و یکمین نشست مجمع عمومی فعالین نوشت افزار ایرانی اسلامی تشریح کرد:صادرات؛ شرط رسیدن کشور به قله نوشت افزار
تبیین دستاوردها نظام
دومین محور، تبیین دستاوردهای ۴۵ ساله نظام است. دشمن تمام هم خود را برای پوشاندن نقاط قوت و برجسته کردن نقاط ضعف اختصاص داده است، حتی تلاش دارد نقاط قوت ما را به عنوان نقطه ضعف نشان دهد؛ امنیت، قدرت نظامی یا دسترسی به امکانات، نقطه قوت کشور است و دشمن هر کاری کرده، نتوانسته است آن را از میان ببرد، با این حال کاری میکند که اشخاصی این مسائل را دستاویز تمسخر قرار دهند. دلیلی که دشمن در این کار تا این حد اعتماد به نفس پیدا کرده، این است که در کشور جهاد تبیین اتفاق نمیافتد.
دو سال و نیم پیش، امارات ماهوارهای به فضا ارسال کرد. در کشور جوی راه افتاد و بسیاری گفتند اماراتیها که تا ۴۰ سال پیش در چادر زندگی میکردند، ماهواره به فضا فرستادند تا دستاوردهای ما را کوچک جلوه دهند. در حالی که ماهواره اماراتیها طراحی آمریکا و ساخت انگلیس بود و از ژاپن پرتاب شد. در واقع امارات یک گاو شیرده بود که فقط پول داد، در حالی که ایران، ۲۰ سال پیش موجود زنده به فضا فرستاد. ایران بدون کمک هیچ کشور دیگر ماهواره به فضا پرتاب کرد.
به سوی پیشرفت یا در مسیر دره؟
ایران مسیری را در پیش گرفته است. اما آیا این مسیر به پیشرفت منتهی میشود یا ما را به دره میبرد؟ پاسخ به این سوال بسیار اساسی است. در مقابل این مسیر، مسیری است که شاه در حال پیمودن آن بود. در کتاب «صعود ۴۰ ساله ۲» ثابت کردهایم که شاه با کارهایش، ایران را به ته دره میبرد، ولی جمهوری اسلامی در مسیر قله قرار دارد. منطق این حرف هم وضعیت ابرقدرتهای دنیاست: آنها کجا بودهاند و چه مراحلی را طی کردهاند تا به وضعیت امروز رسیدهاند. درست است که در خودرو، ارزش پول ملی و برخی مسائل دیگر مشکل داریم، ولی این مسیر، در نهایت به کجا ختم میشود؟
در بحث اقتصادی، دلار و مارک و چند کشور دیگر در طول تاریخ توانستند ارز خود را به مرجع مبادلات جهانی تبدیل کنند. برخی کشورهای دیگر تلاش کردند ارز خود را به این شکل بر همه غالب کنند، ولی در میانه مسیر دچار مشکل شدند. آرژانتین یکی از همین کشورها بود که در عرض چند دهه، مجبور شد ۱۲ صفر را از واحد پول ملی خود حذف کند.
ایران از نظر مبنایی با سلطهگران و ابرقدرتها مشکل دارد، ولی مراحلی که به ابرقدرت شدن ختم میشود، همین مراحلی است که آنان پیمودهاند. هرچند در جزئیات این مراحل، ما نباید راه آنان را برویم. ابرقدرتهای مختلف در طول تاریخ، همگی در روزگاری از بیچارهترین و فقیرترین کشورها بودهاند. تاریخ هلند، انگلیس، آلمان و آمریکا بیانگر همین واقعیت است. دقیقا به همین دلیل بود که آنان به انقلاب دست زدند و به محض پیروزی در انقلاب، مورد هجوم ابرقدرت آن زمان قرار گرفتند. برای مثال بعد از این که هانری هفتم در انگلیس اعلام کرد خامفروشی را از میان خواهد برد، فرانسه به این کشور حمله کرد و جنگ ۱۰۰ ساله را شکل داد. زمانی که جورج واشنگتن فعالیت برای استقلال آمریکا را آغاز کرد، بریتانیا به این کشور حمله کرد و هشت سال جنگید. آلمان پس از آن که تصمیم گرفت محصولات کشاورزی دلخواه خود را پرورش دهد، از سوی اتریش و فرانسه مورد حمله قرار گرفت. در مرحله بعد، آنان در بخش نظامی تمرکز کردند و با وجود بیپولی و بیثباتی ناشی از انقلاب، قدرت نظامی به دست آوردند. در مرحله بعد، این کشورها متوجه شدند دلیل قدرتمند شدن ابرقدرتهای آن دوران، احاطه بر مسائل علمی است، از این رو برای دستیابی به علم و دانش سرمایهگذاری کردند. هلند با وجود تمام مشکلاتش، به قدری روی علم سرمایهگذاری کرد که موفق شد ۳۳ درصد از اختراعات آن زمان دنیا را به نام خود ثبت کند. این در حالی بود که هلندیها در آن زمان حتی بلد نبودند چگونه از اختراعات خود استفاده کنند. با این حال با استفاده از نوآوریها، کشتیسازی را رونق دادند. در دوران انقلاب انگلیس، ۶۰ درصد اختراعات مربوط به آن کشور است. سه چهارم کتابهایی که در آمریکا نگارش شد، مربوط به چهل سال پس از انقلاب آن است.
گره زدن علم و تولید، مرحله بعدی پیشرفت ابرقدرتها بود. آنها به تدریج فناورمحور شدند تا بتوانند از علم خود استفاده کنند. اختراع لامپ، تلگراف، موتور بخار و لوکومتیو در همین مرحله اختراع شده است. در مرحله پنجم، به شکلی گسترده از تولید داخل حمایت کردند. با وجود آن که پیشرفتهای خوبی در حوزههای مختلف نصیب کشورهای نوظهور میشد، کشورهای ابرقدرت محصولاتی بهتر از آن چه تولید میکردند در اختیار داشتند، به همین خاطر کشورهای نوظهور مرزها را بستند تا کالای خارجی وارد کشور نشود. بریتانیا تعرفه واردات را تا ۵۵ درصد افزایش داد تا واردات صرفه اقتصادی نداشته باشد.
در این پنج مرحله، کشور فقط حمایت کرده و هزینه داده، در نتیجه ابرتورم در کشورها به وجود آمده است. در این جا بود که مردم آلمان فقط سیبزمینی میخوردند، در حالی که تنها ۴۰ سال به ابرقدرتشدن آن باقی بود. ششمین مرحله، مدیریت نقدینگی و اصلاح ساختارها بود. دولت در این دوره ورود میکرد و معاملات را سامان میداد. پس از آن مرحله سودآوری تمام شد و هزینهها به پایان رسید. مرحله هفتم صادراتمحوری شروع شد و خباثت کشورها با استعمار و غارت کشورهای دیگر به منصه ظهور رسید. در نهایت در مرحله هشتم، این کشورها ارز خود را به ارز ذخیره جهان تبدیل کردند. در دورهای ۶۰ درصد مبادلات جهانی به پوند انگلیس انجام میشد، همان طور که پس از جنگ جهانی دوم، دلار ارز مرجع ۸۰ درصد مبادلات جهانی بود.
تحقیر بیسابقه ملت ایران در دوره پهلوی
با چنین مسیری، وضعیت ایران چطور است؟ در دوره شاه، ایران در هر زمینهای که تصور کنید، تحقیر میشد و فضا به شدت غیر قابل تحمل بود. شدیدترین برف و بوران تاریخ در سال ۱۹۷۲ میلادی یا ۱۳۵۰ خورشیدی در ایران رخ داد که در آن، ۲۰۰ روستا زیر برف دفن شدند و به صورت کامل از بین رفتند. شاید بگویید که این موضوع یک حادثه طبیعی است و به شاه ربطی ندارد، ولی شاه در این زمان، در سوئیس به سر میبرد و مشغول اسکیسواری بود و شش ماه به ایران نیامد. ملت ایران در این حد تحقیر میشد! هویدا نقل میکند که پس از این که از خارج آمدن در خوزستان خواستم به باشگاهی وارد شوم، ولی روی در آن نوشته بود ورود سگ و ایرانی ممنوع است. در گزارشی از ساواک، میزان خرجی که برای مبلمان قصر فرح صرف شده، معادل حقوق ماهانه ۸۳ هزار کارگر عنوان شده است. اینها فقط نمونهای از تحقیرهای عجیب ملت ایران در دوره پهلوی بود. مقام معظم رهبری به همین دلیل بارها گفتهاند که با بزک پهلوی، مقابله کنید. دشمن به جایی رسیده که میخواهد ساواک را هم بزک کند!
مراحل ابرقدرت شدن ایران
پس از آن که ایران مرحله اول را پشت سر گذاشت و انقلاب کرد، بلافاصله بحرانها شکل گرفت. ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ تجزیهطلبی شروع شد، درگیر تجزیهطلبی بودیم که جنگ شروع شد. همزمان با جنگ ترورها اتفاق افتاد و بسیاری از مقامات حکومتی به شهادت رسیدند. کل جنگ حدود ۲۷۵۰ روز طول کشید، ولی فقط جزیره خارگ که صادرات نفت ایران از آن انجام میشد، ۲۸۰۰ بار موشکباران شد تا نبض اقتصادی ایران از کار بیافتد.
در مرحله سوم، ایران به تدبیر امام(ره) نهضت سوادآموزی را به راه انداخت و حضرت آقا نیز نهضت علمی را شکل داد. از آن به بعد ایران در تولید علم سرآمد شده، به طوری که به گزارش نیوساینتیست تولید علم ایران ۱۱ برابر متوسط دنیاست. ۲۵ سال پیش فقط یک دهم درصد از تولید علم دنیا در ایران شکل میگرفت، ولی امروز این میزان به دو درصد رسیده، آن هم در شرایطی که جمعیت ایران در هر دو برهه تاریخی، یک درصد دنیا بوده و از نظر نسبی، تغییری نداشته است. ۱۵ سال پیش هیچ مقالهای از ایرانیان، در میان مقالات پر استناد دنیا به چشم نمیخورد ولی امروز سه برابر نسبت جمعیتی خود، صاحب مقالات پر استنادی هستیم. در برخی رشتههای حساس، مثل مهندسی مکانیک، یک سوم مقالات پر استناد دنیا از ایران است. ایران هفتمین کشور از نظر ثبت اختراع در دنیاست.
علم باید در مرحله چهارم به تولید میرسید. مرحلهای که در دهه ۸۰ به آن وارد شدیم. حداقل ۱۷ اقدام ذیل مرحله چهارم انجام شد و زیستبومهای فناوری به وجود آمد. در مرحله بعد باید حمایت از تولید داخل رخ میداد، اتفاقی که در دهه ۹۰ شاهد آن بودیم. اگر نامگذاری سالهای مختلف را دنبال کنید، متوجه میشوید که این شخص حکیم چه کار میکند. پس از شروع حمایت از تولید داخل، دولتی در راس کار آمد که اعتقادی به آن نداشت. با این حال با نظارت حضرت آقا، به این مرحله هم ورود خوبی صورت گرفت و از سال ۱۴۰۰ ششمین مرحله شروع شد. البته این مراحل به گونهای نیست که ورود به هر کدام نیازمند تمام شدن قبلی باشد، همان طور که در مرحله پنجم، با وجود آن که به تازگی اقدامات شروع شده بود، وارد مرحله ششم شدیم. در این مرحله شاخصهایی همچون تورم نقطهبهنقطه تولیدکننده مدیریت شد. در سال ۱۴۰۰ این شاخص ۱۰۵ درصد بود و تمام تولیدکنندگان دچار مشکل شدند، ولی امروز این تورم به ۳۵ درصد رسیده است. تولیدات غیر نفتی ایران در سال ۱۴۰۱ توانست رکورد تاریخی خود را بشکند و از صادرات نفتی پیشی بگیرد. این زمینه ورود ایران به مرحله صادراتمحوری است.
در آستانه قله
فعالان اقتصادی باید گوشهچشمی به صادرات گسترده داشته باشند. در زمینه نوشتافزار، مرحله ششم در دسترس است و باید بازار سایر کشورهای دنیا را هدف قرار داد تا به مرحله هفتم وارد شد. باید دید در سایر کشورها، مشتریان به دنبال چه محصولاتی هستند تا بازار آنان به دست ما افتد. در مرحله ششم به بعد، سودآوری شروع میشود و قلهای که مقام معظم رهبری به آن اشاره کردند، به دست میآید. البته هدف اصلی ظهور منجی و برقراری تمدن نوین اسلامی است، ولی حل مشکلات اقتصادی با طی این مراحل دشوار در دسترس قرار میگیرد.