گردوغبار روی بازار نوشت افزار
با ادامه وضعیت کرونایی کشور و نامشخص بودن بازگشایی مدارس در سال تحصیلی جدید فعالان اقتصادی با کمترین ظرفیت به کار مشغولاند. آنها که سال گذشته هم به دلیل مجازی شدن کلاسها و استفاده دانشآموزان از تبلت و گوشی فصل داغ فروش نوشتافزار را ازدستدادهاند، امسال هم کاری جز تکاندن گردوغبار از اجناس مانده در انبار و قفسههای فروشگاهها از دستشان برنمیآید.
پیش از کرونا گردش مالی نوشتافزار در کشور ما حدود ۶هزار میلیارد تومان در سال بود که ۳۵ درصد آن تولید داخلی و ۶۵درصد آن محصولاتی بود که از کشورهای چین، هند و ترکیه به کشورمان وارد میشد. باوجوداینکه هنوز سهم تولیدات داخل از بازار نوشتافزار قابلتوجه نیست، اما بیم آن میرود که کرونا، تعطیلی مدارس و کسادی بازار با فشار بر گرده سرمایهگذاران همین مقدار تولید داخلی را نیز متوقف کنند.
کمک به تولید با حمایت مالیاتی و بیمهای
حسین بر خدا، نایبرئیس انجمن صنفی نوشتافزار به خبرنگار ما از بروکراسی زاید اداری برای تهیه مواد اولیه میگوید که در دوران کرونا حرکت تولید را کندتر و کار را برای تولیدکننده طاقتفرساتر کرده است.
این تولیدکننده با اشاره به اینکه در شرایطی که ۲۰ ماه از کرونا میگذرد، تمام تلاش تولیدکنندگان در این صنف بر این امر متمرکزشده که بتوانند نیروهایشان را حفظ کنند میگوید: بسیاری از واحدهای تولیدی به خاطر طولانی شدن تعطیلی مدارس و کسادی بازار یا تعدیل نیرو کردهاند یا در آستانه تعطیلی قرارگرفتهاند و باوجود چنین وضعیتی مجموعههای دولتی نهتنها مساعدتی نمیکنند که حتی وزارت کار یک روز تأخیر در واریزی بیمه کارکنان را برنمیتابد و وزارت نیرو یک روز تأخیر در پرداخت قبض را با قطع برق کارخانه پاسخ میدهد و بقیه نهادها هم در رابطه با مطالباتشان چه مالیات باشد چه بیمه هیچ اغماضی ندارند.
وی که یکی از قدیمیترین تولیدکنندگان نوشتافزار در کشور است، میگوید: به خاطر کرونا نتوانستیم مواد اولیه که ثبت سفارش کردیم را در مدت ۱۱ ماه ترخیص کنیم، الان جلو واردات را گرفتند و میگویند باید مابهالتفاوت آن را بپردازید که با توجه به تفاوت ارز نیمایی با آزاد رقم بزرگی میشود. درخواست کردیم مهلت رفع تعهد ارزی را تمدید کنند که پس از مدتها نامهنگاری آخرش به اینجا رسید که میتوانیم نامه بنویسیم با شما مساعدت کنند، درصورتیکه بانک عامل میگوید بانک مرکزی باید مستقیم و با جزئیات بنویسد که درباره این شرکت به مدت مشخص مثلاً چهار ماه مهلت ارزی را تمدید کنید که چنین کاری را عملاً انجام نمیدهند و بانک عامل زیر بار این مسئولیت نمیرود.
معافیت نوشتافزار از مالیات بر ارزشافزوده
نایبرئیس انجمن صنفی نوشتافزار میگوید: سالهاست تلاش کردیم بتوانیم همانطور که دفتر از مالیات بر ارزشافزوده معاف است، این مالیات را برای نوشتافزار نیز حذف کنیم ولی هیچ مساعدتی نشد. گفتیم تولیدکنندگان توانستهاند با تولید محصول کیفی و مطابق با استاندارد ایران و اروپا پاسخگوی نیاز داخل باشند و جلو واردات و خروج ارز از کشور را بگیرند، دستکم با عنایت به این مهم معافیت مالیات بر ارزشافزوده را به تولیدکنندگان نوشتافزار بدهید که قبول نکردند.
بر خدا با اظهار امیدواری از اینکه با انجام واکسیناسیون در آبان ماه شاهد بازگشایی مدارس و تحرکی هرچند اندک در بازار نوشتافزار باشیم میافزاید: متأسفانه درحالیکه تولیدکننده با انواع موانع از ورود مواد اولیه در گمرک تا پرداخت انواع مطالبات نهادهای بیمهای و مالیاتی در مسیر تولید روبهروست و تمام فرایند تولیدش را زیر ذرهبین نهادهای نظارتی انجام میدهد، اما کالاهای وارداتی قاچاق و بیکیفیت بدون هرگونه مشکلی در بازار جولان میدهند.
سرمایه تولیدکنندگان نوشتافزار برنمیگردد
آنطور که صادق قلمکاری، تولیدکننده نوشتافزار نیز میگوید کاهش مصرف نوشتافزار، تولیدکنندگان را تحتفشار قرار داده و سرمایه تولیدکنندگان برنمیگردد.
وی با اشاره به اینکه تهیه مواد اولیه، کاغذ و مواردی که در صحافی استفاده میشود به دلیل تحریمها و افزایش نرخ سخت شده است، میافزاید: ازیکطرف تولیدکننده مواد اولیه را نقدی میخرد و نیاز دارد جنسش را بفروشد تا بتواند سرمایهاش را برگرداند، از سوی دیگر مصرف در کشور کاهش پیداکرده و خریداران مایل هستند با شرایط خاص پرداخت و طولانیمدت محصولات را خریداری کنند.
وی میافزاید: در اینجا تولیدکننده برای بازگشت پول به چرخه تولید با مشکل روبهرو میشود و از جایی که هنوز تورم کنترل نشده این امکان وجود دارد پولی که بابت فروش محصولات در ماههای آینده به دست میآید برای خرید مواد اولیه جدید کفاف ندهد، چنین چالشهایی تولید را غیرقابلپیشبینی کرده و دست و پای ما را بسته است.
فعالیت خطوط تولید با ۲۰ درصد ظرفیت
فرزانیان، رئیس اتحادیه نوشتافزار تهران با اشاره به کاهش ۷۰ درصدی فروش در این صنف میگوید: در مدت دو سال اخیر واحدهای صنفی و تولیدکنندگان با ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت در حال فعالیت بودهاند و اغلب واحدهای تولیدی کارکنان خود را تعدیل و یا شیفت کاری خود را کم کردهاند بااینحال تاکنون هیچ حمایت بیمهای، مالیاتی و بانکی از این صنف صورت نگرفته است و اگر در این زمینه فکری نشود، ریزش شدیدی در این بخش خواهیم داشت.
وی میگوید: در تهران ۲ هزار پروانه صنفی نوشتافزار و حدود ۵ هزار واحد صنفی کتابفروشی داریم. در کل کشور نیز تقریباً ۲۵ تا ۳۰ هزار واحد صنفی در حال فعالیت هستند اما در دو سال گذشته هیچ توجهی به این واحدها نشد و بسیاری از این واحدها مجبور به تغییر شغل شدند.
منبع: روزنامه قدس